Hac Suresi 40.Ayet

22:40-Onlar, haksız yere, sırf, "Rabbimiz Allah'tır" demelerinden dolayı yurtlarından çıkarılmış kimselerdir. Eğer Allah'ın, insanların bir kısmını bir kısmıyla defetmesi olmasaydı, içlerinde Allah'ın adı çok anılan manastırlar, kiliseler, havralar ve mescitler muhakkak yerle bir edilirdi. Şüphesiz ki Allah, kendi dinine yardım edene mutlaka yardım eder. Şüphesiz ki Allah, çok kuvvetlidir, mutlak güç sahibidir. (Diyanet Meali)

Yukarıdaki meal maalesef yanlış çevrilmiş. 22:40 ayetini meal çevirenlerin çoğu yanlış çeviriyorlar. “Manastırlar-kiliseler-havralar” kelimeleri yanlış çevriliyor.

Manastırlar diye çevrilen kelime “صمع(savamiu)”

Kilise diye çevrilen kelime “بيع(biya)”

Havra/Sinagog diye çevrilen kelime “صلو(salavat)”

 

Manastır diye çevirdikleri kelime  olan “صمع(savamiu)” Arapça’da “silo/tahıl ambarı” anlamına gelir. Bu kelime hem manastır hem de silo olarak anlaşılır. [1]

 

Kilise diye çevirdikleri kelime olan “بيع(biya)” Arapça’da “alışveriş” anlamına gelir.[2] Hatta Kur’an’da kullanılan bu kelime hep “alışveriş” anlamında geçer. (2:254-2:275-2:282-9:111-14:31-22:40-48:10-48:18-60:12-62:9) Bu kelime okunuşa göre anlam değişir. Bu ifadeyi ve bey'un diye okusak, alışveriş demektir. Ve bi'yeun diye okusak kilise anlamına gelir. Arapça dilinde kilise için çoğunlukla "kenise" ifadesi kullanılır. 

Sinagog/Havra diye çevrilen  “صلو(salavat)” kelimesi Arapça’da “desteklemek/yardım” anlamlarına gelir. [3]

 

Ayetin doğru çeviri şöyle olması gerekir:

22:40-Sadece "Rabbimiz Allah'tır" dedikleri için haksız yere yurtlarından çıkarıldılar. Eğer Allah insanların bazısını, bazısıyla def etmeseydi; silolar/manastırlar, kiliseler/alışveriş merkezleri, destek kurumları ve içinde Allah'ın çokça anıldığı mescitler yıkılırdı. Allah kendisine yardım eden kişiye elbette yardım eder. Allah, çok Güçlü ve çok Yücedir. 



[1] Hind/Badawi (Egyptian), page 510

[2]  Hans Wehr 4th ed., page 105

[3]  İbn Kutluboğâ, Nureddîn Kasım(ö. 879/1474), Ğarîbu’l-Kur’ân, thk. Abdulmu’min Ebû’l-Ayneyn

Alî Hufeyş, Dâru’l-Kütübi’l-İlmiyye,

 



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

ZİNA

Nisa/Kadın Suresi 34.ayet (4:34)

Kur'an'da Kurban Kesmek Var Mıdır?