Kur'an'da Miras Konusunda Matematik Hatası Var Mı?

 Kur’an’da en çok gelen itirazlardan birisi de miras konusunda hata olduğunu söylemektir. Ayette hata olmasının sebebi yanlış çeviri ve okuduğunu anlamamak. İlk başta matematik hatasının örneğini alalım:

nisa/11'den: "(çocuklar) ikiden fazla kız iseler, (ölenin geriye) bıraktığının üçte ikisi onlarındır."

nisa/11'den: "ölenin çocuğu varsa, geriye bıraktığı maldan, ana babasından her birinin altıda bir hissesi vardır."

nisa/12'den: (karı için) "eğer çocuğunuz varsa, bıraktığınızın sekizde biri onlarındır."

 üç kız çocuğuna (toplam): 2/3 = 16/24

anneye: 1/6 = 4/24

babaya: 1/6 = 4/24

karısına: 1/8 = 3/24

toplam: 27/24!

 

Cevap: İlk başta anne ve babasına altıda bir pay vermenin ve karısına sekizde bir pay vermenin koşulu için tek/bir çocuğu olması gerekir. Ayette tek/bir çocuğunuz varsa anne ve babaya altıda bir, karıya sekizde bir verin diyor. Veled kelimesi tek/bir çocuk demektir. Veledeyn kelimesi iki çocuk. Evlad kelimesi üç veya üçten daha fazla çocuk için kullanılır. Eğer ayette evlad kelimesi geçseydi hakikaten ayette matematik hatası olacaktı ama ayette veled kelimesi yani tek çocuktan bahsediyor. Bu sebeple matematiksel hesaplamaya üç çocuğu dahil edemezsin.

Müfred:Veled(bir çocuk)

Müsenna:Veledeyn(iki çocuk)

Cemi: Evlad(üç veya üçten fazla çocuk)

Ayetin o bölümünü vereyim: Eğer bir kız çocuğuysa mirasın yarısı onundur… Ölen kişi ardında tek çocuk bırakmışsa, ana ve babasının her birisine altıda bir düşer… Tek çocuklarınız varsa, bıraktığınızın sekizde biri onlarındır.

 

Yani bu ayete göre 2/3 mirastan pay veremezsin. Çünkü o ayetin bölümü tek çocuklu ailelerden bahsediyor. Tek çocuk olduğu için ve o tek çocukta kız ise mirasın yarısını alır. Çünkü ayette tek çocuktan bahsediyor. Şimdi ayete göre hesaplayalım.

 

Tek çocuk kız ise mirasın 1/2 alır.

Anne: 1/6

Baba 1/6

Karısı: 1/8

Sonuç: 46/48

 

Pay eksik çıkmasının sebebi için 4:8 ayetini okuyun. Akrabalara da miras verileceği için 2 pay onların. Sonuç hata falan yok. Sadece okuduğunu anlamayanlar, yanlış varsayımlar sebebiyle hata buluyorlar. Hatanın sebebi Kur’an değil, zeka seviyenizin düşük olmasıdır.

Şimdi ikinci soruna gelelim. Örnek vereyim.

çocuğu ve babası olmayan bir kadın ölür ve geriye annesini, kocasını ve bir öz kız kardeşini bırakır.

 

nisa/11'den: "eğer çocuğu yok da (yalnız) ana babası ona varis oluyorsa, anasına üçte bir düşer."

nisa/12'den: (koca için) "eğer çocukları yoksa, karılarınızın geriye bıraktıklarının yarısı sizindir."

nisa/176'dan: "çocuğu olmayan bir kişi ölür de kız kardeşi bulunursa, bıraktığı malın yarısı onundur."

 

anneye: 1/3=2/6

kocaya: 1/2=3/6

öz kız kardeşe: 1/2=3/6

toplam: 8/6!

 

Cevap: Burada kesinlikle art niyet var. Çünkü ayetin en önemli yerini kesmiş. Ayette şunu diyor:

4:11- …Çocuğu yok da kendisine sadece ana ve babası varis oluyorsa bu durumda annesine üçte bir pay düşer. Kardeşi varsa bu durumda annesine altıda bir düşer…

Ayette kardeşi olduğu zaman anneye 1/6 düşüyor. Ama bu arkadaş hesaplama yanlış çıksın diye bilerek 1/3 hesaplıyor. 2. Art niyet ise şu. Kız kardeşi varsa, kocasına miras düşmez. Çünkü ayette eşi yoksa diyor. Ama bu arkadaş en önemli yeri de kesmiş. Ayet şöyle:

4:176-Sana danışıyorlar. De ki: "ALLAH size eşsiz ve çocuksuz olan kişinin mirası hakkında şu hükmü açıklıyor: Ölen erkeğin çocuğu olmayıp bir kız kardeşi varsa, bıraktığı mirasın yarısı kız kardeşinindir.

Yani şöyle olur.

Anne: 1/6

Kız kardeş: 1/2

Sonuç: 4/6

 

Pay eksik çıkmasının sebebi için 4:8 ayetini okuyun. Akrabalara da miras verileceği için 2 pay onların. Sonuç hata falan yok. Sadece okuduğunu anlamayanlar, yanlış varsayımlar sebebiyle hata buluyorlar. Hatanın sebebi Kur’an değil, zeka seviyenizin düşük olmasıdır.


Sonuç: Gördüğünüz gibi ayetlerde matematiksel hata yoktur. Kur'an'da hata aramaya devam edenler rezil olmaya mahkumdur. Rakamlanmış kitap(kitabun marqum) olan Kur'an'da matematiksel veya başka türlü hata olmaz. 

Yorumlar

  1. ALLAH bütün kusurlardan uzaktır.

    YanıtlaSil
  2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  3. ALLAH'a duâ ederken; ruhuma zeka kat, sözlerime kuvvet kat, ilmime ilim kat diyelim.
    Beyindeki zeka ile övünmeyelim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beyin olmadan ilim olmaz. Kur'an birçok ayette "aklınızı kullanmaz mısınız" diyor. Bu ayet hakkında hiç düşünmez misiniz?

      Sil
    2. Hac, 46.. Ayet: Düşünen beyinlerle ve işiten kulaklarla yeryüzünü dolaşmadılar mı? Gerçek körlük, gözlerin körlüğü değil; göğüslerdeki gönüllerin körlüğüdür.

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

ZİNA

Nisa/Kadın Suresi 34.ayet (4:34)

Kur'an'da Kurban Kesmek Var Mıdır?