Allah'ın Rahmeti

Rabbimiz çok merhametlidir. Günahları affedendir. İnşallah bu yazımda Rabbimin ayetlerini referans göstererek, Rabbimin ne kadar rahmetli olduğunu göstereceğim.

Kur’an’da en çok tekrarlanan ayet, “bismillahirrahmanirrahim(بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ)” ayetidir. Kur’an’da 114(19x6) defa geçmektedir. 113 tanesi surelerin başında geçiyor. 9.surede geçmemektedir. O da Rabbimin ayrı bir mucizesidir. 1 tanesi de 27:30 ayetinde geçiyor. Toplamda 114 defa geçiyor.

Besmelenin anlamı şudur:

بِسْمِ/bism):İsim

اللَّهِ(Allah):Allah

الرَّحْمَنِ(Rahman):Merhametli/Esirgeyen

الرَّحِيمِ(Rahim):Sevgi dolu/Şefkatli

Tabi ki Rahman ve Rahim kelimesi daha birçok anlama gelir. Besmelenin anlamını toplarsak: “Merhameti bol, Şefkatli olan Allah’ın adıyla.” Bu ayet Kur’an’da en çok tekrarlanan ayet. Ayrıca Rahman ve Rahim kelimesi, besmeleden bağımsız olarak da geçiyor. Rahman 57(19x3) defa, Rahim kelimesi 114(19x6) defa geçiyor.

Allah’ın isimlerden birisi de “Afüv(العفو)” Yani affeden anlamına gelir. Bu kelime toplamda 35 defa geçer. 7 tanesi Allah’ın ismi olarak kullanılır.

“Gafûr(الغفور)” Allah’ın isimlerden birisidir. Anlamı bağışlayan demektir. Kur’an’da toplam 234 defa geçmektedir. 64 defa Allah’ın ismi olarak kullanılır.

Allah’ın isimlerden birisi de “Latif(اللطيف)” Anlamı “duyarlı/lütufkâr” Kur’an’da 8 defa geçer. 7 tanesi Allah’ın ismi için kullanılır.

“Ra'ûf(الرؤوف)” Kelime anlamı “bağışlayan/merhametli/acıyan” anlamına gelir. Kur’an’da 12 defa geçer. 10 tanesi Allah’ın ismi olarak kullanılır.

Allah’ın isimlerden birisi de “Tevvab(التوّاب)” Yani tövbeleri kabul eden anlamına gelir. Kur’an’da 87 defa geçer. 21 tanesi Allah’ın ismi olarak kullanılır.

Allah’ın isimlerden birisi de “Vedud(وَدُودٌ).” “Seven” anlamına gelir. Kur’an’da 29 defa geçer. 4 tanesi Allah için kullanılır.

“Veli(ولي)” isminin anlamı dost demektir. Allah’ın ismidir. Kur’an’da 232 defa geçer.

Rabbimin her ismi güzeldir. En güzel isimler Allah’a aittir. Yukarıda bazı Allah’ın isimlerini verdim. Daha birçok isim, Allah’ın rahmet dolu olduğunu gösterir.

12:87- "Oğullarım, gidin, Yusuf'u ve kardeşini araştırın. Allah'ın rahmetinden umut kesmeyin. İnkarcılardan başkası Allah'ın rahmetinden umut kesmez."

39:53-De ki: "Kendilerine karşı sınırı aşan kullarım, Allah'ın rahmetinden ümit kesmeyin. Allah tüm günahları affedicidir. O Bağışlayandır, Rahimdir."

4:64- Biz her elçiyi, Allah'ın izniyle sadece kendisine itaat edilsin diye gönderdik. Onlar, kişiliklerine zulmettikleri zaman sana gelip Allah'tan günahlarının bağışlanmasını dileselerdi ve elçi de onlar için bağışlanma dileseydi, elbette Allah'ı Affedici ve Rahim bulacaklardı.

7:153- Kötülük işledikten sonra tevbe edip inananlar için Rabbin elbette ondan sonra Bağışlayandır, Rahimdir.

8:29- Ey inananlar, Allah'ı dinlerseniz, size doğruyu yanlıştan ayıracak anlayışı verir, kötülüklerinizi örter ve sizi bağışlar. Allah Büyük Lütuf Sahibidir.

20:82- Tevbe eden, inanan, erdemli yaşayan ve sürekli doğruyu arayanlar için Bağışlayıcıyım.

Daha nice ayet, Rabbim merhametli olduğunu söyler. Mümin birisi olarak, Rabbimin rahmetinden hiçbir zaman ümit kesmeyeceğim. Müminler, Allah’a güvensin. Allah kuluna yeter. Sadece Kur’an.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

ZİNA

Nisa/Kadın Suresi 34.ayet (4:34)

Kur'an'da Kurban Kesmek Var Mıdır?