Dünya'nın Sorunları ve Kur'an'ın Çözümleri

 

Dünya’nın en büyük sorunları şunlardır:

1-) Küresel ısınma

2-) Savaşlar

3-) Adaletsizlik

4-) Özgürlüklerin daraltılması

 

Dünya bu sorunlara karşı herhangi bir çözüm bulmuş değil. Hatta sorunları daha da arttırıyor. Bu sorunların çözümü için Yaratıcının kelamına bakmamız gerekir.

İlk başta Kur’an’da çevreyi korumaya emreden ayetlere bakalım.

54:49- Biz her şeyi belli bir ölçüyle yaratmışızdır.

55:7- Göğü/Evreni inşa etti ve ölçüyü/dengeyi koydu.

55:8-Düzende azgınlığa gitmeyin.

55:9- Ölçüyü adaletle gözetiniz; ölçüyü kaybetmeyiniz.

55:10- Yeryüzünü tüm yaratıklar için yarattı.

16:12- Geceyi, gündüzü, güneşi ve ayı hizmetinize sundu. Yıldızlar da O'nun emri altındadır. Aklını kullanan bir toplum için elbette bunda işaretler vardır.

16:13- Ve sizin için yeryüzünde yarattığı rengarenk nesneleri de... Düşünen bir toplum için elbette bunda bir ders vardır.

16:14- O ki denizi emrinize sunmuştur; ondan taze et yersiniz, ondan giyim ve takı için süsler çıkarırsınız. Gemilerin denizi yara yara akıp gittiğini görürsünüz. Böylece O'nun lütfunu ararsınız ve belki ona şükredersiniz.

Yukarıdaki ayetlerden anlaşıldığı Rabbimiz bize bu nimetleri sunmuş. Biz de bu nimetlere nankörlük etmeden Dünya’da düzeni sağlayacağız ve Rabbimizin bize verdiği bu nimetler sebebiyle şükredeceğiz.  

Biz eğer Rabbimize nankörlük eder doğayı daha da yaşanılmaz bir yere götürürsek o zaman Allah bize karşılık/ceza verir.

30:41- Halkın elleriyle işledikleri yüzünden karada ve denizde felaketler yaygınlaştı. Böylece, (kötülükten) dönerler diye yaptıklarının bir kısmını onlara tattırıyor.

Biz kötülükten dönmediğimiz için Rabbimiz bize sıkıntılar vermektedir. (Virüs-Açlık)


Yüzyıllar boyunca insanlığın büyük sıkıntılarından birisi de savaşlar ve ırkçılık olmuştur. İnsanlar toprak için veya yer altı kaynakları için birbirlerini öldürmüşlerdir. 1.Dünya savaşında 20 milyona insan hayatını kaybetmiştir.  2.Dünya savaşında ise 60 milyonun üzerinde insan ölmüştür. Bu iki savaşların sebebi yer altı kaynaklarıdır. Bunları almak için insanların milli ve dini duygularıyla insanları savaş çığırtkanlığı yapmışlardır. Emperyalizme karşı Kur’an’dan çözüm alacağız.

Allah sadece savunma savaşı yapmaya izin veriyor. Diğer bütün savaşlar cinayettir.

22:40- Onlar ki yalnızca, "Rabbimiz ALLAH'tır" dedikleri için haksız yere ülkelerinden çıkarıldılar. Allah halkın bir kısmını bir kısmına karşı savunmasaydı silolar, alışveriş merkezleri, yardım kurumları, ve içlerinde ALLAH'ın isminin çokça anıldığı mescidler yıkılırdı. ALLAH kendisine yardım edenlere elbette yardım edecektir. ALLAH Kuvvetlidir, Güçlüdür.

60:8- ALLAH, din uğrunda sizinle savaşmayan ve sizi yurdunuzdan çıkarmayan kimselere iyilik yapmanızı ve onlara adaletli davranmanızı yasaklamaz. ALLAH adaletli davrananları sever.

60:9- Ancak ALLAH, sadece, sizinle din uğrunda savaşan, sizi yurdunuzdan çıkaran ve sizin çıkarılmanıza yardım eden kimselerle dost olmanızı yasaklar. Onları dost edinenler zalimlerdir.

8:19- Zafer istiyorduysanız, işte size zafer geldi! Saldırmaktan vazgeçerseniz sizin için daha iyi olur. Dönerseniz biz de döneriz ve ordunuz sayıca çok da olsa sizden hiçbir şeyi savamaz. ALLAH gerçeği onaylayanlarla beraberdir.

2:190- Sizinle savaşanlarla ALLAH yolunda savaşın. Saldırgan olmayın. ALLAH saldırganları sevmez.

2:191- Onlarla karşılaştığınız yerde onlarla savaşın ve sizi çıkardıkları yerden onları çıkarın; zulüm ve işkence öldürmekten beterdir. Sınırlanmış Mescid'in yanında sizinle savaşmadıkça onlarla savaşmayın. Size saldırırlarsa siz de onlara saldırın. İnkarcıların cezası böyledir.

Yukarıdaki ayetlerden anlaşıldığı üzere Rabbimiz sadece savunma savaşını izin veriyor. Örnek olarak X bir ülke, Y ülkesine saldırdığı vakit Y ülkesi kendisine savunmak için savaş yapması meşrudur. Allah’ta o Y ülkesine yardım eder. Kur’an’daki bütün savaşlar savunma savaşıdır. Kur’an savaş yaptığın X ülkesini de barışa davet eder.

4:94- Gerçeği onaylayanlar, ALLAH yolunda çarpışmaya çıktığınız zaman dikkatli olun. Size barış önerene, dünya hayatının geçici yararını gözeterek "Sen onaylamıyorsun" demeyin. Çünkü ALLAH'ın yanında çok ganimetler var. Daha önceleri siz de onlar gibiydiniz; fakat ALLAH size lütfetti. Öyleyse iyice araştırıp emin olun. ALLAH yaptıklarınızdan Haberdardır.

4:90- Ancak aranızda anlaşma bulunan bir topluluğa katılan, yahut sizinle veya kendi halkıyla savaşmaktan dolayı göğüslerinde sıkıntı duyarak size gelenler hariç… ALLAH dileseydi onları başınıza musallat eder ve onlar da sizinle savaşırdı. Sizi yalnız bırakır, sizinle savaşmaz ve size barış önerirlerse ALLAH sizin onlara saldırmanıza izin vermez.

47:35- Barışa giden yolda gevşemeyin. Zafer sizindir. ALLAH sizinle beraberdir ve işlediklerinizi ziyan etmeyecektir.


Dünya’da faşist politikalar sebebiyle savaşlar yaşandı. Nazi Almanya’sında Yahudilere ve Siyahi insanlara karşı ırkçı politikalar yapıldı. Çin’de Uygur Türklerine karşı ırkçılık yapılıyor. Japonya’nın geçmişte Yahudilere karşı uyguladığı faşist politikalar. Türkiye’nin Suriyelilere ve Kürtlere karşı uyguladığı faşist politikalar. Amerika’nın Siyahilere uyguladığı faşist politikalar. Ne yazık ki ülkeler genellikle faşist politikalar uygulamıştır. Faşist politikalara karşı çözüm Kur’an’dır.

49:13- Ey halk, sizi bir erkek ile bir dişiden yarattık ve birbirinizle tanışmanız için sizi ırklara ve boylara ayırdık. ALLAH yanında sizin en değerliniz en erdemli olanınızdır. ALLAH Bilendir, Haberdardır.

30:22- Göklerin ve yerin yaratılışı, dillerinizin ve renklerinizin farklılığı da O'nun ayetlerindendir. Bilenler için bunda işaretler vardır.

30:21- Onun ayetlerinden biri de sizin için, kendilerine ısınasınız ve aranıza sevgi ve rahmet koysun diye nefislerinizden eşler yaratmasıdır. Bunda, iyice düşünen bir toplum için elbette ayetler vardır.

30:20- Sizi bir topraktan yaratması ve sonra yayılıp çoğalan insanlar olmanız O'nun ayetlerindendir.

3:195- Rab'leri onlara cevap verdi: "Ben, sizden hiçbir çalışanın yaptığını ödülsüz bırakmam, ister erkek olsun, ister kadın olsun; hepiniz eşitsiniz. Göç edenler, yurtlarından çıkarılanlar, yolumda işkence ve hakarete uğrayanlar, vuruşanlar, öldürülenler… Onların kötülüklerini örteceğim ve onları içlerinde ırmaklar akan bahçelere yerleştireceğim. ALLAH'tan bir karşılık olarak… En güzel karşılık ALLAH'ın yanındadır.

Rabbim bu ayetlerde insanların eşit olduğunu söylüyor ve üstünlüğün yalnız salih amelde olduğunu söylüyor. Konuştuğumuz diller Rabbimizin ayetleridir. Dilleri yasaklamak büyük bir zulümdür. Allah’ın ayetini yasaklanmış olur.

 

Dünya’nın diğer sorunu da hukukun üstünlüğünün/adalet olmamasıdır. World Justice Project’in hazırladığı rapora göre 2020 yılında ülkelerin hukukun üstünlüğüne bağlılık oranı düşmüş. Hukukun üstünlüğünün olduğu ülkeler İskandinav ülkeleridir. “İslam ülkeleri” denilen Sünni ve Şii ülkelerde hukukun üstünlüğü yoktur.

Dünya’nın genelinde adaletsizlik artıyor. Gelir adaletsizliği de bunun içinde. 1980’li yıllarından itibaren Neoliberal görüşüyle Dünya’da  "laissez-faire, laissez-passer" (bırakınız yapsınlar, bırakınız geçsinler) görüşü hakim olmuştur. Bu da Dünya’da gelir adaletsizliğine ve yoksulluğun artmasına sebep olmuştur. Dünya’da En zengin 26 kişinin serveti, dünya nüfusunun yarısınınkine eşit. En zenginlerin serveti yüzde 12 oranında artarken, dünya nüfusunun en yoksul yarısının varlığı yüzde 11 azaldı. Dünya’da zengin ve fakir arasında uçurum artıyor. Bunun çözümü ise neoliberal politikaları bırakıp Yaratıcının kelamını örnek almamız gerekir. Ancak öyle gelir adaletsizliği problemini çözmüş oluruz.


 Rabbimiz ise hukukun üstünlüğünü/adaleti ve gelir adaletini istiyor.

16:90-ALLAH adaleti, iyilik yapmayı ve akrabaya yardım etmeyi emreder. Kötülükten, fenalıktan ve azgınlıktan ise sizi meneder. Öğüt almanız için sizi böyle aydınlatır.

4:135-İnananlar! Kendiniz, ananınz, babanız ve yakınlarınız aleyhinde dahi olsa ALLAH için tanıklık ederek adaleti gözetin. İster zengin, ister fakir olsun, ALLAH her iki gruba da bakar. Öyleyse, kişisel çıkar ve duygularınıza uyarak taraflı davranmayın. Gerçeği çarpıtırsanız veya tanıklık etmekten çekinirseniz, bilesiniz ki ALLAH yaptıklarınızı haber alır.

5:8-İnananlar! ALLAH için adaleti gözeterek tanıklık edin. Bir topluluğa olan kininiz sizi adaletli davranmaktan alıkoymasın. Adaletli davranmak daha erdemlidir. ALLAH'ı dinleyin. ALLAH yaptıklarınızı haber alır.

59:7-ALLAH'ın o ülkelerin halklarından elçisine ganimet bıraktığı şeyler ALLAH'ın ve elçisinindir. Yani akrabalara, yetimlere, yoksullara ve yolda kalmışlara verilmelidir ki zenginlerinizin arasında tekelleşmesin. Elçinin size verdiğini alın; ancak onun size vermediğinden uzak durun. ALLAH'ı dinleyin. ALLAH'ın cezalandırması çetindir.

Yukarıdaki ayetleri uygulasak ülkemizde hukukun üstünlüğü/adaleti ve gelir adaletini sağlamış oluruz. Kur’an’ın şeriatını uygulasak Dünya’nın en mutlu ülkelerden birisi oluruz. Şu an ki Sünni ve Şii ülkeler, kendi halkalarına cehennemi sunuyorlar.

 

 

Dünya’nın birçok ülkesinde özgürlük sorunları var. Diktatörler bunu hakaret cezasıyla yapmaktadırlar. Hakaret cezasıyla istediği muhalifi hapse atıyor. Dünya’nın özgürlük haritasına şuradan bakabilirsiniz. (https://tr.wikipedia.org/wiki/Freedom_House_D%C3%BCnya_%C3%96zg%C3%BCrl%C3%BCk_Raporu#/media/Dosya:Freedom_in_the_World_2019_by_Freedom_House.svg)

Haritaya baktığımız zaman genel olarak Asya, Afrika ve Ortadoğu ülkelerinde özgürlüğün olmadığını görüyoruz. Ne yazık ki “İslam şeriatı” ile yönetilen ülkelerde de özgürlük yok. Özgürlüğün olmamasının sebebi Kur’an’ı kriter kabul etmiyorlar. Kur’an’a baktığımız zaman Kur’an ileri derecede özgürlüğü isteyen bir kitaptır.

2:256-Dinde zorlama yoktur. Artık doğruluk, sapıklıktan ayrılmıştır. Kim ki tağutu (despotları ve şeytani doktrinleri) inkar edip ALLAH'a inanırsa, kopmaz ve sağlam bir bağa yapışmıştır. ALLAH İşitir, Bilir.

18:29-De ki, 'Bu gerçek senin Rabbindendir.' Dileyen inansın, dileyen inkar etsin. Biz zalimler için onları çepeçevre saracak bir ateş hazırladık. Onlar her ne zaman feryat ederek yardım isteseler, derişik asit gibi yüzleri haşlayan bir su sunulur. Ne kötü bir içecek, ne kötü bir son!

Yukarıdaki ayetler gibi daha birçok özgürlüğü emreden ayet vardır. Mesela birisi size hakaret ettiği veya eleştirdiği zaman Kur’an’a göre o kişiye hiçbir şey yapamazsın.  Ancak selam der ve yoluna bakarsın.

25:63-Rahman'ın kulları, yeryüzünde böbürlenmeden/rahatsız etmeden yürüyen kişilerdir. Cahiller onlara hitap edince, "selam" derler.

Hatta Allah’ın ayetleriyle dalga geçildiği vakit veya hakaret edildiği vakit hiçbir şey yapılmaz ve o bulunduğun yer terk edilir. Dalga geçen veya hakaret eden kişiler yanlışlarından dönerlerse o zaman o meclise yeniden dönebilirsiniz.

4:140-Size kitapta bildirmiştir ki: ALLAH'ın ayetlerinin inkar edilip alaya/hakarete alındığını işittiğiniz zaman, onlar başka bir söze dalıncaya kadar onlarla birlikte oturmayın; yoksa siz de onlar gibi olursunuz. ALLAH bütün ikiyüzlüleri ve inkarcıları cehennemde toplayacak.

Rabbimin bu ayetlerini uyguladığımız zaman Dünya’nın en özgür ülkelerinden biri oluruz. 

Rabbim bizi doğru yoldan ayırmasın.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

ZİNA

Nisa/Kadın Suresi 34.ayet (4:34)

Kur'an'da Kurban Kesmek Var Mıdır?