İslam Ülkeleri Ne Kadar İslami?

 Bugün “İslam” ülkelerinin ne kadar İslami olduklarına bakacağız.  

https://worldjusticeproject.org/rule-of-law-index/global/2021

Yukarıdaki siteye baktığınız zaman "İslam" ülkelerinin ne kötü yerde olduğunu görürsünüz. Adalet endeksi ve her şeyi açıklıyor. “İslam” ülkeleri en son sıralarda yer alıyor. Şimdi Kur’an’daki ayete bakalım:

5:8-Ey Müminler! ALLAH için adaleti gözeterek tanıklık edin. Bir topluluğa olan kininiz sizi adaletli davranmaktan alıkoymasın. Adaletli davranın; bu erdemliliğe daha yakındır. ALLAH'ı dinleyin. ALLAH yaptıklarınızı haber alır.

 

https://freedomhouse.org/explore-the-map?type=fotn&year=2021


Yeşil renkte olanlar özgür ülkeler. Sarı renkte olanlar yarı özgür ülkeler. Mor renk ise özgür olmayan ülkeler kategorisinde yer alıyor. “İslam” ülkeleri özgür olmayan kategoride yer alıyor. Şimdi yine Kur’an’a bakalım:

2:256-Dinde zorlama yoktur. Artık doğruluk, sapıklıktan ayrılmıştır. Kim ki azgın küstahı inkâr edip ALLAH'ı onaylarsa, kopmaz ve sağlam bir bağa yapışmıştır. ALLAH İşitir, Bilir.

25:63-Rahman'ın kulları öyle kimselerdir ki yeryüzünde gösterişsizce yürürler. Cahiller kendilerine laf atınca da barış önerirler.

4:140-Size kitapta bildirilmiştir ki: ALLAH'ın ayetlerinin inkâr edilip alaya alındığını işittiğiniz zaman, onlar başka bir söze dalıncaya kadar onlarla birlikte oturmayın; yoksa siz de onlar gibi olursunuz. ALLAH bütün ikiyüzlüleri ve inkârcıları cehennemde toplayacak.

60:12-Ey peygamber, Mümin kadınlar yanına geldiği zaman, Allah’a ortak koşmamak, hırsızlık yapmamak, zina etmemek, çocuklarınızı öldürmemek, elleri ve ayakları arasından apaçık iftira uydurmamak, doğru/iyi işlerde sana isyan etmemek üzere onlarla karşılıklı sözleşme yap.

İlk ayet dinde özgürlük veriyor. İkinci ayet ise ifade özgürlüğü sağlıyor. Üçüncü ayette ise Allah’a ve ayetlerine hakaret edilse bile bir ceza verilmiyor. Yani hakaret cezasını ortadan kaldırıyor. 4. Ayet ise eğer Hükümetler yanlış iş yaparsa onları protesto/isyan/toplanma özgürlüğü veriyor. Ayrıca bu ayetten anlaşılıyor ki Muhammed, kadınlarla da sözleşme yaptı. Kadının hiç kıymeti bilinmeyen bir dönemde. İlk kadınlara oy hakkını veren kitap Kur’an’dır. Özgürlüğe gelirsek, örnek olarak birisi size hakaret edince onlara sadece “selam” diyorsunuz. Hapse atmak veya öldürmek yok. Kısacası bu ayet hakaretin cezalandırılmamasını gerektiği ortaya çıkıyor. Allah insanlara düşünme ve seçme özgürlüğü tanımıştır. 

 

“İslam” ülkelerinde kadının durumunu kötü olduğunu biliniyor. “İslam” ülkelerinde erkek egemenliği vardır. Şimdi Kur’an’a bakalım:

49:13-Ey halk, sizi bir erkek ile bir dişiden yarattık ve birbirinizle tanışmanız için sizi ırklara ve boylara ayırdık. ALLAH yanında sizin en değerliniz en erdemli olanınızdır. ALLAH Bilendir, Haberdardır.

Pisa testlerine bakalım. En son yapılan test 2018 yılına ait. Her “İslam” ülkeleri bu teste katılmıyor. Katılan iki tane “İslam” ülkesi var; Türkiye ve Endonezya. 41 ülkenin katıldığı Pisa testine, Türkiye 35. oluyor, Endonezya ise sonuncu oluyor. Şimdi Kur’an’a bakalım.

29:19-ALLAH'ın yaratılışı nasıl başlatıp, nasıl tekrarladığını görmediler mi? Bu, elbette ALLAH için kolaydır.

29:20-De ki: "Yeryüzünü dolaşın ve yaratılışın nasıl başladığını görün." Sonra, yine ALLAH (ahiretteki) son yaratılışı başlatacaktır. ALLAH'ın her şeye gücü yeter.

71:14-Oysa sizi evrimler halinde yaratan O'dur.

17:36-Bilmediğin bir şeye ardına körü körüne düşme, çünkü işitme, görme duyusu ve beyin, hepsi ondan sorumludur.

10:100-Hiçbir kişi ALLAH'ın izni olmadan gerçeği onaylayamaz ve O, akıllarını kullanmayanları rezilliğe mahkûm eder.

Yukarıdaki ayetler aklımızı kullanmayı (10:100), sorgulamamızı (17:36) ve bilime önem vermemizi emrediyor (29:19-29:20). 3 kriter var; sorgulamak, aklını kullanmak ve bilime yatırım yapmak. Bu kriterleri uygulamak için eğitim önemlidir. Bakıyoruz “İslam” ülkelerine eğitim konusunda da sınıfta kalıyorlar.

 

 https://www.visionofhumanity.org/maps/#/


Küresel Barış Endeksi 2018 (daha koyu yeşil görünen ülkeler daha barışçıl, daha kırmızı görünen ülkeler daha şiddetli olarak sıralanır.)

“İslam” ülkelerine bakıyoruz, barışçıl olmayan veya az barışçıl ülkeler kategorisinde yer alıyor.

Kur’an’daki tek meşru savaş, savunma savaşıdır. X ülkesinin toprağını fethetmek zorbalıktır. Kur’an’da bütün savaş ayetleri, savunma savaşıdır. Kur’an’da savaş kriteri şu iki ayetle belirlenmiştir:

60:8-ALLAH, din uğrunda sizinle savaşmayan ve sizi yurdunuzdan çıkarmayan kimselere iyilik yapmanızı ve onlara adaletli davranmanızı yasaklamaz. ALLAH adaletli davrananları sever.

60:9-Ancak ALLAH, sadece, sizinle din uğrunda savaşan, sizi yurdunuzdan çıkaran ve sizin çıkarılmanıza yardım eden kimselerle dost olmanızı yasaklar. Onları dost edinenler zalimlerdir.

Din uğrunda savaşmak, x ülkesine zorla mümin yapmak değildir. (2:256) X kişi/toplum/ülke sizin dininizi zorla değiştirmeye çalışıyorsa, onlarla savaşmaktır. Çünkü özgürlüğün kısıtlanıyor ve savaş meşru olur. Yoksa dine hakaret edenle savaşmak diye bir şey kesinlikle yoktur. (4:140) İslam kelime anlamıyla barış demektir. Dinin ismi barış olan bir din elbette ki barışı emreder.

4:90-Ancak aranızda anlaşma bulunan bir topluluğa katılan, yahut sizinle veya kendi halkıyla savaşmaktan dolayı göğüslerinde sıkıntı duyarak size gelenler hariç… ALLAH dileseydi onları başınıza musallat eder ve onlar da sizinle savaşırdı. Sizi yalnız bırakır, sizinle savaşmaz ve size barış önerirlerse ALLAH sizin onlara saldırmanıza izin vermez.

47:35-Barışa giden yolda gevşemeyin. Zafer sizindir. ALLAH sizinle beraberdir ve işlediklerinizi ziyan etmeyecektir.

25:63-Rahman'ın kulları öyle kimselerdir ki yeryüzünde gösterişsizce yürürler. Cahiller kendilerine laf atınca da barış önerirler.

8:61-Onlar barışa eğilim gösterirlerse sen de ona eğilim göster ve ALLAH'a güven. O, İşitendir, Bilendir.


Sonuç: “İslam” ülkelerinin, İslam ile zerre ilişkisi olmadığını gördük. Ayet neyi emrediyorsa, onun tersini yapıyorlar ve sonuç olarak bu sefalet gibi hayata müstahaklar.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Nisa/Kadın Suresi 34.ayet (4:34)

ZİNA

Kur'an'da Kurban Kesmek Var Mıdır?