Kur'an'a Göre Zekat/Sadaka

 Zekat kelimesinin anlamı artış, bereket, arınmak ve temizlik gibi anlamlara gelir. (RÂGIB el-İSFAHÂNÎ Müfredat sayfa 459)

Kur’an’da zekat ile ilgili birçok ayetler mevcuttur.  Zekat ve salat gibi ibadetlerin nasıl yapılacağı İbrahim peygambere bildirildi.

21:73-Biz onları, emrimize göre yol gösteren önderler kıldık. Onlara iyi işlerin nasıl yapılacağını, namazın nasıl gözetileceğini ve zekatın nasıl verileceğini vahyettik. Onlar bize kulluk edenlerdi.

Allah zekat verenlere rahmet edecektir. Zekat çok önemli bir ibadettir.

7:156-"Bu dünyada da bizim için iyilik yaz, ahirette de... Biz sana yöneldik." Dedi ki: "Azabım dilediğim kimseye dokunacaktır. Rahmetim ise her şeyi kapsamıştır; onu özellikle: erdemli bir hayat sürenlere, zekatı verenlere ve ayetlerimize inananlara yazacağım."

Zekat Kimlere Verilir?

2:215-Sana, neyi infak edip vereceklerini soruyorlar. De ki: "İnfak ettiğiniz mal ve nimet; ana-baba, yakınlar, yetimler, yoksul ve çaresizlerle yolda kalan için olmalıdır. Hayır olarak yaptığınızı Allah en iyi biçimde bilmektedir."

9:60-Sadakalar, Allah'tan bir yükümlülük olarak, yoksullara, düşkünlere, bu konuda çalışan görevlilere, sempatizanlara, kölelerin özgürlüğü için, borçlulara, Allah yoluna ve yolda kalmışlara verilmeli. Allah Bilendir, Bilgedir.

76:8-Yoksula, öksüze ve tutsağa sevdikleri yiyecekleri yedirirler.

Zekat olarak Ne Verilir?

2:219-Sana sarhoş edicilerden ve kumardan sorarlar: "O ikisinde büyük bir günah ve insanlar için yararlar var; ancak günahları yararlarından daha büyüktür," de. Ayrıca, sadaka olarak neyi vereceklerini senden sorarlar: " Bağışladığınızı" de. Allah ayetlerini işte böyle açıklıyor ki düşünesiniz…

Zekat Ne Zaman Verilir?

6:141-Çardaklı ve çardaksız bahçeleri, ürünleri, çeşit çeşit hurmaları, ekinleri, zeytinleri ve narları –benzer veya farklı– yaratan O'dur. Her biri meyve verdiği zaman meyvesinden yiyin ve hakkını da hasat gününde verin. Savurganlık yapmayın; O, savurganları sevmez.

Zekatın miktarı yoktur. Yılda bir defa diye bir şartta yoktur. Bunlar uydurulmuş dinde vardır.

 Zekatın Kriterleri:

1-) Kötü mallar yardım olarak verilmez.

2:267-İnananlar, kazandıklarınızdan ve sizin için yerden çıkardığımız nimetlerden yardım olarak verin. Size verilse, ancak gözünüz kapalı olarak kabul edebileceğiniz kötü mallarınızı yardım olarak vermeye kalkmayın. Bilin ki Allah Zengindir, Övgüye layıktır.

2-) Yardımların gizli yapılması gerekir.

2:271-Yardımlarınızı açıklasanız, ne güzel. Ancak onları gizleyerek muhtaçlara verseniz daha iyidir ve bu bazı günahlarınızı örter. Allah yaptığınızı haber alır.

3-) Savurganlık veya cimrilik yapılmaz.

25:67-Onlar verirken savurganlık ve cimrilik yapmaz, ikisi arasında dengeli harcarlar.

4-) Allah’ın rızası gözetilerek verilir.

30:39-Halkın malları içinde artması için verdiğiniz tefecilik parası Allah'ın yanında artmaz. Ancak, Allah'ın rızasını dileyerek verdiğiniz bir zekata gelince, onu verenler yatırımlarını katlarlar.

5-) Sevdiğimiz mallar zekat olarak verilir.

3:92-Sevdiğiniz şeylerden ekonomik yardım olarak vermedikçe erdemli bir kişi olamazsınız. Her neyi verirseniz ALLAH mutlaka onu bilir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

ZİNA

Nisa/Kadın Suresi 34.ayet (4:34)

Kur'an'da Kurban Kesmek Var Mıdır?